2014-06-12 Varmt och fint i Polen

 

Lämnade Östergarn och Sysneviken tidigt på morgonen.

smöjen-Polen 140612 016

Sysne fiskemuseum
Sysne fiskemuseum

Trettioen timmar och 172 NM senare la vi till i Hels gästhamn. Vi möttes av en enorm värme och så varmt i solen att vi fick leta efter skugga. Gick runt och kikade på byn och stranden och väckte minnen från förra årets semester, då vi var tillsammans med Tom, Liza, Jens och Aaron.

Solnedgång mitt på Östersjön
Solnedgång mitt på Östersjön
Sandstranden på Hel i Polen
Sandstranden på Hel i Polen

Seglade nästa dag 10NM över Gdanskbukten till Gdynia. När vi skulle in i hamnen hade inloppet slammat igen på 2,4 m så våra 2,5 m köl fick tryckas igenom med ganska mycket maskinkraft. Väl inne i hamnen ligger djupet på 4-5 m. Det blir spännande när vi ska ut.

Har träffat trevliga kompisar på en av hamnbarerna, dels barägaren och hennes syster som bott i Göteborg i 25 år och dels Peter och Monica som driver pensionat i Gdynia. Livet underlättas markant när man får tillgång till information från vänlig lokalbefolkning. Har t ex fått skjuts av ”barägarinnan” för stor bunkring på grossistfirma och sällskap till restauranger med bra och billig mat. Detta är värdefullt när man har begränsade ekonomiska resurser.

Mikey efter Mike Tyson
Mikey efter Mike Tyson

Nu när vi börjar bli ”klara” med Polen för vidare segling västerut mot Bornholm eller Rugen börjar det naturligtvis blåsa hårt från väst, så det ser f.n ut som om vi blir kvar i några dagar extra i Polen. Detta gör dock inget eftersom Gdynia är ett mycket trevligt ställe som verkligen kan rekommenderas.

Lena och Micke

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *