2016-01-23 Uruguay – Montevideo

Tidvatten, med stora eller små skillnader har vi nu levt med sedan vi kom till Skottland förrförra året. Det har varierat från 10 meter upp eller ner runt Storbritannien  till bara några decimeters skillnad, som t ex här i Uruguay. Det normala är dock att det är enkelt att hålla koll på när vi har lågt respektive högt vatten med hjälp av tidvattentabeller eller andra digitala hjälpmedel. Här i Rio Delaplata har vi dock fått erfara att den kraft som månen har på vattnet är

Högvatten i hamnen. Har två gånger gått över bryggan under vår tid här.
Högvatten i hamnen. Har två gånger gått över bryggan under vår tid här.
Lågvatten i hamnen. Samma brygga som på förra bilden. Har varit 40 cm lägre.
Lågvatten i hamnen. Samma brygga som på förra bilden. Har varit 40 cm lägre.

försumbar, däremot den påverkan som vinden ger måste man ta i beräkning. När det blåser från öst stiger vattnet och från väst så sjunker det. Enkelt, men att veta hur mycket? , tja det får man väl uppskatta m h t vinden. Vad händer när det blåser från norr eller syd? Ja säg det, ibland stiger det och ibland sjunker det. Jamen några decimeter hit eller dit kan väl inte spela någon roll. Nej, inte det, men grejen är att här talar vi om en amplitud på minst tre meter!  Första gången det sjönk undan i hamnen Puerto Sauce stod vi med kölen i dyn.

 

 

 

 

 

 

En dag fick vi besök av Alleny och Alberto från Linköping. De var i Juan Lacaze för att besöka släkten över jul. Alberto är född i byn, men

Alleny och Alberto från Linköping på visit i båten.
Alleny och Alberto från Linköping på visit i båten.

2016-01-23 Uruguay - Montevideo 010han tvingades som tioåring, tillsammans med familjen, fly i början av 70-talet och hamnade till slut i Sverige. Alltid kul med besök från hemlandet och när de dessutom lämnar över en äkta Marabou mjölkchokladkaka kan det inte bli bättre. Vi åt den några kvällar senare med andakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Katten har nu återhämtat sig helt och far ibland fram som en speedad galning runt på däck. Så nu ordnade vi kattvakt och åkte sedan till Montevideo i tre dagar på ”semester”. Tre timmar skön bussresa och sedan in på Montevideo bussterminal. Minst lika stort som Arlanda terminal 5 och välordnat med bagageförvaring och monitorer som visade var bussarna stod parkerade inför avgång. Tog lokalbussen till hotellet som hade ett fint läge på gränsen till ”gamla stan”. Vandrade runt i tre dagar, men såg nog bara en tiondel av staden, dock förhoppningsvis de mest sevärda delarna. Storstad med 1,5 miljoner invånare, men ändå en lugn rytm, avslappnade människor och kändes helt tryggt även på kvällstid. Vi trivdes bättre och bättre och hade kunnat stanna minst en vecka för att få se mera av staden. Vårt hotell låg i samma område som ett tjugotal tygaffärer, så vi handlade tyg till nya fenderskydd och massor av tyg som Lena ska ha för sömnad av ”harembyxor” som hon ska ha i Patagonien? Sammanfattningsvis så är Montevideo en härlig stad som vi gärna återvänder till.

Lena i Montevideo
Lena i Montevideo
Spektakulär byggnad i Montevideo, intill Plaza Independencia
Spektakulär byggnad i Montevideo, intill Plaza Independencia
Frukt och grönsaksleverantören i Montevideo
Frukt och grönsaksleverantören i Montevideo
Typiskt hus i Montevideos stadskvarter
Typiskt hus i Montevideos stadskvarter
Ett grillhus i "gamla stan". Eldar med ved och drar fram glöden efterhand.
Ett grillhus i ”gamla stan”. Eldar med ved och drar fram glöden efterhand.
Italienska generalen Giuseppe Garibaldi, som mellan 1842 - 1848 höll samman försvaret av Montevideo
Italienska generalen Giuseppe Garibaldi, som mellan 1842 – 1848 höll samman försvaret av Montevideo
Portalen till Plaza Independencia. Huvudtorget i Montevideo
Portalen till Plaza Independencia. Huvudtorget i Montevideo
Avenida 18 de Julio, en av huvudgatorna i Montevideo
Avenida 18 de Julio, en av huvudgatorna i Montevideo
Av. 18 de Julio, 3 km lång och proppfull med små butiker
Av. 18 de Julio, 3 km lång och proppfull med små butiker

I Puerto Sauce hade allt gått bra för kattvakten och båten, så vi är nu tillbaka i den normala lunken. Nästa vecka ska vi försöka ta bussen till Sacramento de Colonia och titta på lite kultur samt se om vi senare kan gå in i hamnen där med vår båt.

Dagen efter Montevideo hade vi jättevarmt. I solen steks man ganska fort.
Dagen efter Montevideo hade vi jättevarmt. I solen steks man ganska fort.

Ha det bra / Lena och Micke

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *