2015-11-04 Brasilien – Porto Belo

Sao Francisco do Sul blev en trevlig upplevelse med en bra ankarplats en bra bit upp i floden. Vi träffade våra holländska kompisar och själva samhället var lämpligt stort och inte så mycket turister. Vi låg ankrade precis utanför myndigheterna, Marina do Brazil och Receita Federal, vilket i Sverige motsvarar Marinen och tullen. Efter några dagar fick vi besök av Marinen och de såg då att vi inte ”checkat in” i denna delstat. Vi har med tiden blivit ganska

Sao Francisco Do Sul, med Marinens båt ankrad bredvid oss
Sao Francisco Do Sul, med Marinens båt ankrad bredvid oss

luttrade, så enklast är att invänta besök och ta lite skäll. Det är inte ofta vi får påhälsning och reglerna säger att man ska ”checka in och ut” så fort det finns Marina do Brazil och Capitania i en hamn. Om detta stämmer vet vi inte riktigt eftersom vi får olika besked om detta av olika myndighetspersoner. Detta gäller generellt för myndigheterna i Brasilien, det mesta är ofta väldigt otydligt.

Nu fick vi i alla fall ”checka in” och detta med bra service eftersom de hämtade våra papper från båtarna, åkte in och skrev sina papper och kopierade, för att sedan komma ut och leverera incheckningspapperen. När vi sedan åkte iland kom det fram en trevlig dam som undrade om vi hade fått problem med myndigheterna. Hon hade sett från sin lägenhet att vi blivit bordade. Om vi nu hade fått problem skulle hon minsann hjälpa till att ställa saker tillrätta, de där maringubbarna kunde minsann vara rejält besvärliga. Hon berättade att de ser våra båtar från balkongen och att vi har förgyllt deras tillvaro genom att ligga ankrade ute i floden, det är inte så ofta som det ligger utländska båtar där.

Hon och hennes man ville i alla fall bjuda på något att dricka, så vi bestämde att måndag skulle passa bra. Vi skulle naturligtvis ta holländarna med oss och de fick gärna ta med hunden. Vi påtalade att det blir bra med en öl eller ett glas vin och en stunds samvaro. De ville gärna höra om livet på havet.

På måndag eftermiddag stegade vi upp till Biba och Milos lägenhet. Enormt stor våning med jättemånga rum  uppbyggd med en slags ”walk around” princip.  Balu (hunden) som bara varit inomhus ett

Ett av de många rummen i Biba och Milos lägenhet
Ett av de många rummen i Biba och Milos lägenhet

fåtal gånger i sitt femåriga sjöliv, blev helt vild och sprang runt runt och var överlycklig. Det där med bara någon öl eller vin hade gått Biba och Milo förbi, för de hade bullat upp med världens buffé och Milo grillade spett för en hel pluton. Denna enkla kväll pågick i sju timmar och vi åt och drack så vi höll på att spricka och maten var supergod. Biba och Milo är

Lena och Biba med Kees och Milo i bakgrunden. Milo jobbar med sina grillspettt
Lena och Biba med Kees och Milo i bakgrunden. Milo jobbar med sina grillspettt
Uppdukat med allehanda godsaker på balkongen
Uppdukat med allehanda godsaker på balkongen

superfina människor och när vi skulle skiljas rullade tårar nerför mångas kinder. Denna typ av bemötande är genomgående i Brasilien, folket är jättevänliga och det gäller rik som fattig.

Vi lämnade efter nio dagar och seglade vidare 65 nm till Porto Belo. En ganska trevlig by med skyddad ankarplats. Här blåser och regnar det om vartannat och den sol vi vant oss vid under lång tid har gömt sig ordentligt. Det var så blött för några dagar sedan att vi fick köra värmen en hel eftermiddag. Porto Belo är Brasiliens centrum för Hobie Cats och denna vecka pågår de brasilianska mästerskapen, så det är en hel del jolleseglare i farten. Porto Belo har också en tydlig ”sjörövarprofil”, med en massa sjörövarbåtar som åker runt med brasilianska turister.

Ett av sjörövarskeppen i Porto Belo. Med döskalle i fören
Ett av sjörövarskeppen i Porto Belo. Med döskalle i fören

För några dagar sedan knackade det på hos oss av en snubbe, Marcos, som ville komma förbi lite senare och titta på båten, eftersom han funderar på att köpa en liknande. Det visade sig att Markos arbetade som fotograf med specialitet marina regattor.

Trevlig kväll med Marcos från Uruguay
Trevlig kväll med Marcos från Uruguay

Trevlig kille som hade rötter i Spanien och Italien men född i Uruguay och bodde nu i Brasilien. Mor och far bor i Montevideo, så nu kanske vi kan få äta Uruguyanskt julbord i år. Hans kusin driver en marina i Uruguay så ibland träffar man rätt folk.

Vi blir kvar här några dagar till eftersom den sydliga vinden är ihärdig.

Jag är ofta Balus favoritgubbe
Jag är ofta Balus favoritgubbe
Ett brasilianskt garage modell enkelt
Ett brasilianskt garage modell enkelt

Ha det bra / Lena och Micke

En reaktion på “2015-11-04 Brasilien – Porto Belo”

 1. Hej Lena o Micke!
  Det var ett tag sen vi hörde av oss, men ni ska veta att vi följer er via hemsidan men också via Siv. Förresten är vi bjudna till Siv ikväll på bastu och middag.
  Vi uppskattar att ni skriver så kul och målande om vad ni får vara med om, och oj vilka oväntade saker som hela tiden dyker upp.
  Fortsätt och skriv och jättebra med bilder! För oss som aldrig kom iväg är det intressant, som att göra en långsegling i miniformat (21 tums dataskärm). Ev. blir det Höga Kusten i sommar med motorseglaren, 200 Nm enkel, men det har väl ni i avdrift på ett ben. Vi har skit-tråkigt väder just nu, runt noll grader och ingen is ännu.
  Harebra och njut av varje dag!
  kramar från Uffe o Gerd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *