2018-04-09 Chile – Påskön

Blev kvar totalt två veckor på härliga Isla Juan Fernandes. Satte kurs norrut för att komma upp till sydväst passaden. Väl där efter några dygn, spirade vi ut båda förseglen och tog in storseglet. Seglade på med denna segelsättning i 10 dygn och då var vi framme på Påskön. Vi hade ganska lätta vindar så dessa 1820 loggade miles tog precis 14 dygn. Vi hade mulet väder under ca 5 dygn, sedan kom solen fram och det blev succesivt varmare. Fick ett par fiskar som vi gravade och sedan torkade. Jäkligt gott som snacks.

Väl framme på Påskön ankrade vi på 18 meters djup utanför huvudorten Hanga Roa. Helt öppen kust, så det är ungefär som att ligga på Gotska Sandön. När man står i fören ser man klart och tydligt det lilla ankaret där nere på botten 18 meter ner. Otroligt klart vatten.

Hyrde en 250cc Honda Cross motorcykel och utforskade ön under två dagar. Många stengubbar har vi sett på denna fantastiska ö. Det är en hel del turister här, bl a rätt många japaner.

En gubbe från Påskön
15 stengubbar

 

 

Det kommer ständigt långa dyningar in mot kusten och dessa bryter till vitt skum när de närmar sig stranden. Vid en första anblick ser det omöjligt ut att komma iland med dingen, men på ett ställe finns det en ca 40 meter bred kustremsa där det inte bryter. Där åker fiskargubbarna ut och in med sina båtar och vi också. Inne vid stranden kan man sedan köra in bakom en skyddande stenpir och knyta fast dingen.

Vi har nu varit här en vecka och räknar med att stanna fram mot nästa helg om vädret tillåter. Sätter då kurs mot Isla les Gambier, som är en av fem ögrupper i Franska Polynesien. Dit är det 1400 miles, så den resan tar ca 10 dygn. Vi passerar Henderson Island efter ca 1000 miles. Helt obebodd ö, sista gubben dog ut på 1500 talet. Får se om det går att göra ett kort stopp där.

Ha det bra / Lena och Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *