2017-03-18 Chile – Caleta Tortel

Försökte tanka 100 liter diesel i Puerto Eden. En ”alltiallo gubbe” hade 200 liters fat med diesel, så vi tog med våra dunkar och gjorde ett besök. Jodå, det skulle gå bra, så han tog en gummislang och började suga, fick hävertverkan och det rann på bra. Gubben hostade och spottade en del, men han verkade vara van med en slurk diesel då och då, så det var inga stora bekymmer. Väl ute i båten med våra fyllda dunkar, bestämde vi att tanka via en specialtratt som filtrerar smuts och separerar vatten. Det var väldigt bra att vi tog tratten, eftersom vi bara hade 97 liter diesel, resten var skitigt vatten. Faktiskt var detta första gången som vi drabbats av dålig diesel, men det var samtidigt bra att få en test på att tratten verkligen fungerar.

Lämnade Puerto Eden en tidig morgon för att två timmar senare kunna vara i Angostura lngles. Detta är en förträngning som kan få en tidvattenström på upp till 8 knop, vilket inte blir så bra om man möter denna. Vi kom nu in just efter slack vatten och fick då en liten medström.

Nämnde i förra inlägget lite om djurlivet här nere. Glömde då nämna valarna, vilka vi några gånger haft runt omkring oss. Mäktiga djur som dock är svåra att fånga på bild. Har vid några andra tillfällen haft många Späckhuggare som cirkulerat omkring. Har nu de senaste 100 miles inte sett några sälar, men istället har de byts ut mot Uttrar, som har mött oss i nästan varenda Caleta.

Har seglat upp i en ”fjord” – Send Iceberg och besökt ytterligare en fin glaciär. Har där träffat en härlig engelsk familj i båten Mollymawk. De har spikskor och promenerar omkring på glaciärerna med två av sina barn, alltså inga direkta te drickare. De har skänkt sin egentillverkade krabbur till oss, så nu försöker vi fånga Centollas. Redan andra dagen fick vi napp, dock ingen Centolla, utan en vanlig traditionell krabba på kring ett kilo. Den smakade bra.

Har varit i Caleta Conor. Där finns ett träd som seglare som passerat genom åren hängt upp skyltar. Det är en gammal tradition som fiskebåtarna börjat med för längesedan. Vi tillverkade också en skyllt av lite drivved och med hjälp av lödkolv. Finns många varianter på skyltar. De riktigt miljömedvetna hänger upp med snören istället för skruv. Vissa tror de är listiga och gör skyltar i mässing eller kopparplåt, problemet blir då att åka dit vart tredje år och polera. Inte lätt att läsa metallskyltarna. Många träskyltar är faktiskt från 70-talet.

Seglade vidare norrut, men bestämde att göra en omväg i österut på totalt 100 miles till byn Tortel. På väg dit låg vi stilla några dygn p g a mycket vind. Ett dygn kom det rejält med regn, ca 300 mm. Dingen blev halvfull med vatten på ca 4 timmar. Fick ösa ur fyra gånger detta dygn.

Lena började en dag klaga på mycket slitna hårtoppar, klipptes senast i Ushuaia i december. Undrade om inte jag kunde klippa lite. Hon har ju sett att jag klippt mig själv senaste åren med godkänt resultat. Jovisst, inga problem. Tog fram klippmaskinen och började köra. Gick inte så bra i Lenas mjuka smala hårstrån som bara gled undan. Övergick till sax och kam och efter ett hårt arbetspass var det klart. Jag tyckte det blev bra, hon är fin i håret. Själv säger hon att det ser ut som om någon kört en ”jävla gräsklippare” på skallen och att det kommer att ta tid innan det vuxit ut tillräckligt igen. Jag tycker nog att hon överreagerar lite.

Ligger nu tryggt ankrade i Caleta Tortel. En mysig liten by med ca 400 invånare. Runt byn går en träbrygga och en hel del trappor. Totalt är det visst 7 km träspång och trappor. Här finns några små supermarket med det nödvändigaste och några matställen. Byn besöks av många hikers och mountainbikers, men någon riktigt fungerande Wifi finns inte, så det blev inga bilder denna gång heller.

Ligger kvar här några dagar och spanar på vindprognoser. Nästa etapp ska vi ut och segla 170 miles i Stilla havet, för att korsa Golfo de Penas och runda en halvö. Sedan in i skärgården och kanalerna igen.

Ha det bra Lena och Micke

2 reaktion på “2017-03-18 Chile – Caleta Tortel”

  1. Kul att höra från er! Härlig tur! Här är snödropparna framme! Men tulpanerna får man köpa på Flygfyren
    Sköt om er

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *