2020-11-06 Sverige – Stockholm

Nästan åtta månader sedan senaste inlägget, så det är nog läge för en uppsummering.

Efter fem timmar och två lufttuber var båten ganska ren under och vi kunde starta en dygnssegling västerut mot Huahine, Tahaa, Raiatea o Borabora.
Väl på Huahine blev vi varse att Franska Polynesien gjort en Lock down och vi fick inte flytta båten. Som tur var låg vi på en fantastiskt fin o avskild plats så vi kunde röra oss ganska fritt.  Åkte omkring med dingen och upptäckte mycket fint både över och under vattnet. Pallade frukt och smög omkring på ringreven.
”Pallar” lite lunchpapaya

Blev ertappades av lokalpolisen en gång, men spelade extra korkade och gick fria.  Mycket pengar sparades då allt var stängt och klädkontot i Polynesien är klart begränsat då det alltid är varmt. Efter två månader började vi känna oss fördiga med Huahine. Det blev då succesiva lättnader och Susanne utnyttjade tiden med att ta dyksertificat.
Kontaktsökande Triggerfish.
Jag fick dyka med under hela Susannes utbildning.
I slutet av maj fick vi möjlighet att flytta båten mellan öarna. Susanne fick ta tjänstledigt på obestämd tid. Vi upplevde viss frustration med all ovisshet men totalt sett mådde vi väldigt bra, trots omständigheterna.
Besökte nu under någon månads tid de andra tre närbelägna öarna. Alla öar har sin egen karaktär och charm, men vi konstaterar att Huahine där vi suttit i karantän, nog totalt sett, är den bästa.
Skönt med bad i icke salt vatten o bara 23 grader
Kul med elcykel runt ön Taahaj
Nu är vi i slutet av juni och vi får tillåtelse att segla till Moorea och Tahiti. Första interkontinentala flight lämnar Tahiti 17/7 och den fick vi plats på. Ägnade en vecka åt att förbereda båten för att bli lämnad i Taravao på Tahiti under obestämd tid.
Har under dessa fem månader haft gott om tid att fundera på vad vi kan och vill göra framåt i tiden. Ett första stort beslut är för mig är att försöka sälja båten. Trots att det varit mycket fina och sköna månader tillsammans med Susanne på båten, så är den för mig så mycket Lena och det gör ont……., så 20 år av sjöliv med samma båt får gå mot ett slut. Vill gå vidare nu och börja på något helt nytt.
Båten är till salu där den ligger på Tahiti. Helt klar för vidare äventyr.
Vi lämnade Papeete för en flygning till Paris. Tankning i Vancouver utan avstigning. Längsta flygningen vi gjort, 22 timmar i samma stol. Fortsatte direkt ner till Spanien, bl a för att titta till mina föräldrars hus, men också spana in några orter som vi tyckte verkade trevliga.
Liten partykväll på ön Raiatea. 1,5 liter ölkanna med isbehållare, smart när det är 34 i skuggan.
Susanne och jag trivs väldigt bra tillsammans och vi har funderat mycket på vad vi ska hitta på för spännande projekt framåt i tiden. Mängder av olika alternativ och varianter har övervägts. Fastnade till slut för Spanienalternativet.
Sen vi kom till Sverige 1 augusti har allt gått snabbt. Jag har sålt min lägenhet och vi har lagt handpenning på en egendom i Spanien. Denna ligger i Calpe, ca 70 km norr om Alicante flygplats. Calpe är känt för sin 400 m höga och mäktiga klippa som reser sig ur havet alldeles intill staden. Finns en gammal stadskärna med härlig miljö och en schyst båthamn. Högt rankade stränder och mycket att roa sig med, t ex scuba diving runt klippan, snorkling, kite o vindsurf, MTB i bergen etc.
Vy över klippan i Calpe
Fastigheten ligger nära strand, mataffärer, restauranger i ett område som är lämpligt för barnfamiljer och äldre människor. Inga backar eller trappor och fina gångvägar.
På tomten finns två villor i spansk stil, med två lägenheter i varje. Egen pool på 75m2 och fin utemiljö.
Nattbild från poolområdet
Planerar för att hyra ut ena villan och ha den andra för egna familjen och vänner. Susanne och jag har tillsammans sex barn, sex barnbarn och fyra föräldrar, så det blir fullt ös om alla kommer och hälsar på samtidigt.
Första villan närmast o den andra bortom palmen. Båda på samma tomt
Om allt klaffar och det inte heller blir mera coronarestriktioner kan vi få tillträde före jul, men dock senast 31/1 2021.
Om du/ni vill hälsa på så skicka bara en e-post på fortunelight@gmail.com
Förutom att försöka sälja båten har jag jobbat under hösten med att bygga en liten uthyrnings lokal/lägenhet i Västerås och Susanne jobbar på sitt normala jobb.
Mitt lilla Västeråsprojekt efter första veckan.
Klart fyra veckor senare
Köksavdelningen. Mycket mera jobb än man tror med all el och VA.
Nu när Västerås projektet är klart blir dagarna långa. Jag hoppas verkligen att vi kan åka ner till Calpe i december, för där finns en del att ta tag i.
Om jag ska behålla eller lägga ner min hemsida övervägs. Den får leva ett tag till, så får framtiden utvisa vad som blir bäst.
Ha det bra