19-09-12 Franska Polynesien – Tahiti – Papeete

Lång tid har gått sedan senaste uppdateringen, men nu kommer den till sist.

Ganska trista veckor som följde i april. Städa grundligt, ta död på myr invasion och bekämpa skorvar o mjölbaggar. Sen mindre roligt var att ta rätt på Lenas alla skor, kläder och övriga prylar. Gjorde ont varje dag, men det måste ju göras och naturligtvis bara av mig personligen. Kompisen Heinz och jag åkte buss till Papeete några helger för att fixa ärenden och handla.

Eftersom mitt roder satt helt fixerat fick Heinz bogsera mig 35 miles till Papeete. Gick ganska bra, ryckte bara av linan fem gånger. Efter en veckas väntan var det dax att lyfta båten på Techni Marine i Papeete. Hårt arbete följde under en vecka. Borttagning av ett tjurigt roder, svarva nytt roderlager, slipa bort alla snäckhalsar från båtbotten och bottenmåla. Techni Marin var svindyra, men har lite monopolställning av att ta upp större båtar. Veckan gick lös på 50 000:-, klart överpris och jag kan inte rekommendera stället. Efter sjösättning lämnades båda förseglen in till segelmakaren på firman Sailtech för översyn och lite reparation.

Jag känner nu inte någon glädje av att vara i båten så jag seglar ner till Taravao och lämnar båten att övervakas av fransmannen Marc och katten lämnas till Heinz. Lämnar allt och flyger till Sverige dit jag anländer 25/5. Måste nu fundera på vad jag verkligen vill göra, fortsätta segla eller sälja båten.

Fick en skön månad i Sverige där jag blivit väl omhändertagen. Träffat familj och lite vänner. Mockat hästskit och provat rida. Snickrat lite och badat i en kall Mälare. Firat midsommar i Rimbo, när helt nya traditioner kändes bra. Fick ett fantastiskt stöd, möjlighet till bra reflektioner och en bra månad i Sverige. Kändes jobbigt att lämna Sverige och sätta sig på flyget för att åka den 17300 kilometer långa flygresan tillbaka till Tahiti.

Båten mådde bra, men dessvärre har nog lilla katten Sheena drunknat. Hon var bara borta från tyska vännen Heinz båt på morgonen 19/6. Hon har inte påträffats död, så kanske har hon hittat ett nytt hem någonstans.

Seglar tillbaka till Papeete. Hämtar mina nyrenoverade försegel. Småfixar med båten i väntan på att gamla kompisen Bosse ska komma på besök 12/7. Trivs inte längre så bra i båten. Allt påminner hela tiden så mycket om Lena.

Bosse anländer enligt planering och vi seglar rutten Papeete-Moorea-Huahine-Morea och sedan åter till Papeete där vi avslutar med en vecka i Papeete Marina. Vi hade en fin månad tillsammans och det kändes bättre för mig att vara i båten med sällskap.
Lämnade av Bosse i en taxibil 13/8 och sedan blev det lite båtfixande fram till 22/8 när nästa kompis anlände. Har kört samma rutt som med Bosse och haft ännu en trevlig månad. Ligger nu återigen i Papeete Marina.

Under de månader som jag haft sällskap på båten har jag hunnit fundera mera på vad och hur jag vill göra. Har konstaterat att det fungerar ganska bra på båten när jag inte är själv. Det är för mycket jobb med att ensam ta hand om hela skutan, så ska jag behålla båten ytterligare en tid måste jag skaffa en besättning som kan och vill segla under längre tid.

Om några dagar seglar jag återigen ner till Taravao för att ankra båten på ett säkert ställe. Flyger sedan till Sverige på obestämd tid. Ska se om jag kan hitta en lämplig seglarkompis för att då ev. kunna försöka fortsätta livet på båten lite till. Hittar jag inte rätt har jag förberett lite mäklarkontakter inför en ev. båtförsäljning.

Så, vilken riktning mitt liv kommer att ta är just nu väldigt osäkert, men jag säger som Allan Karlsson, ” Det är som det är – och det blir som det blir”.

Oavsett vilken riktningen blir, återkommer jag när kursen stabiliserats.

Ska försöka få in några bilder lite senare, när tekniken och jag blir överens.

Over and out from Papeete Harbour / Micke