2018-11-29 Franska Polynesien – Fakarava

 

Min finaste alskade lilla van, fru, livskamrat och mitt allt, Lena, har mycket tragiskt gatt bort i en drunkningsolycka, vid Norra passet pa atollen Fakarava, lordagnatt 24/11.

Mitt liv kanns ocksa slut just nu. Finner inga mera ord …….

Mikael

Translated to english here under

My finest loved little friend, wife and life companion, Lena, has tragically passed away in a drowning accident, close to north pass of atoll Fakarava, Saturday night 24/11.

My life also feels like it has come to an end right now. Cant find any more words …….

Mikael

 

 

2018-10-21 Franska Polynesien – Taina marina – Papeete YC – Moorea – Papeete YC

Efter att propellern var bytt tvättades båtens undervattenskropp. Först vattenlinjen och en halvmeter ner, sedan djupare ner med hjälp av dykutrustning. Det tog sammanlagt en och en halv dag och det förbrukades tre dyktuber med syre. Båtfarten ökade sedan med ca en knop.

Jobbade sedan några dagar med att fylla upp båten med basvaror för upp mot sex månader. Slitande och släpandes på stora kundvagnar från mataffären, men vi tycker att det är värt besväret istället för att tvingas småhandla så fort man behöver något.

Köttfärs kostar upp mot 170 SEK / kg, så här gäller det att välja rätt affär och tillfälle. Hittade efter lite letande fin köttfärs för ”endast” 90 SEK/kg, rena klippet, så vi köpte upp hela lagret och har nu 20 påsar med prima köttfärs i frysen.

Den 14 /10 var det annonserat kite surf tävling. Lena, jag och kompisen Silvio cyklade tidigt iväg mot platsen för tävlingen. Det var 19 km enkel väg och ett berg som skulle passeras, så det blev en tuff start den dagen. Väl framme vid kiteområdet frågade en av tjejerna som jobbar där, om hon kunde hjälpa till med något. Jag frågade om tävlingen startat ännu, eller om det bara var uppvärmning. Tjejen tittade oförstående på mig varpå jag förklarade att det faktiskt var anslag om kitetävling 14/10. Jasså den, jamen det var ju minst två år sedan. Ojdå vi kanske skulle ta ner anslaget!! Ja ja, vi fick ju en rejäl motionsrunda i alla fall.

I samband med att vi lämnade Taina Marina, gick vi till tankbryggan och fyllde på 500 liter diesel. Som utlänningar kan vi ordna ett papper från tullen som berättigar oss till skattefri diesel, vilket innebär att dieseln för oss bara ligger på 8 SEK/liter.

Flyttade sedan till norra sidan av Papeete, till Yacht Club Papeete. Ett antal cykelturer in till stan, bl a för att inhandla zinkanoder till propelleraxel och köl. Ägnade två dagar bakom symaskinen, förstärkte biminitoppen och lagade solskyddet till jollen.

Jollar på väg till träning. I Papeete YC finns det flera hundra jollar av blandade typer, bl a ett 50 tal optimistjollar.

Inga bra vindar för att segla mot Marquesas de kommande tio dagarna, så vi beslutade att segla över till härliga ön Moorea för en vecka. Där blev det cykelturer och härliga djungelpromenader och återigen bad med hajar och stingrockor. Spelar Petanque och slappar. Lena har sått frön för att börja odla grönsaker. Oregano, Spenat, Dill, Basilika och hennes favorit, Koriander. Fröna är planterade i små youghurt burkar och det har börjat bli grönt i alla utom Korriander. Murphy finns alltid med oss.

Heldagshike. Steven t.v. och Debbie t.h. båda från GB. I mitten Silvio med sin nya crew, Nicole, från Hawaii.
Vy från Moorea.
En Stingray som tycker om att bli kliad på ryggen.
En jättestor sköldpadda hälsade på varje morgon. Säkert väldigt gammal. Den lät som en gammal farbror med astma när den andades.

 

 

 

 

 

 

 

En eftermiddag i Cooks Bay på Moorea kom det in en 62 fots charterkatamaran. De ankrade och kaptenen och hans chartergäster lämnade genast båten och åkte in till en Resort för lunch. En timme senare kom det lite vind och katamaranen draggade för att sakta glida upp på korallrevet. Vi åkte dit med fyra gummibåtar och började med hjälp av dessa trycka ut båten från revet. Franske Bernhard som själv har en katamaran hoppade upp och startade motorerna. Vi andra hoppade upp och vinchade upp ankaret. Ankrade om båten till en plats mitt i viken, ca 500 meter från ursprungliga ankarplatsen och åkte sedan tillbaka till våra båtar. Någon timme senare såg vi att den franske kaptenen åkte ut till den flyttade katamaranen och kopplade avlastaren till ankarkättingen, sedan åkte han iland igen. Han gjorde inget försök att kontakta någon av oss andra och fråga vad som hänt.

62 fotaren sitter på revet.

Någon timme senare såg Silvio chartergänget inne i en bar. Silvios nya besättning, Nicole från Hawaii, gick genast fram till skepparen och frågade om han visste vad som hänt. Nej det hade inte hänt något speciellt svarade han. Varpå Nicole frågade om han inte var medveten om att hans båt varit i kontakt med revet. Nää, det hade den absolut inte varit, svarade han. Nicole berättade att hon hade allt filmat och undrade om han ville se. Nää, det ville han inte. Så, Nicole talade om att det kanske var lämpligt med åtminstone ett tack till de fyra som räddade din båt, eller kanske bjuda på en öl. En timme senare hade han bemödat sig med att inhandla två Rosévin som han levererade till Silvio. Lyckligtvis är denna kategori av seglare begränsad.

Har seglat tillbaka till Papeete YC och ska nu handla på oss färskvaror, för att om några dagar segla österut för att utforska östra delarna av Tahiti. Så snart vi får hyfsade vindar seglar vi NO upp mot Tuamutos atoller.

Fullmåne i Stilla Havet
Lena torkar fisk i solen. Katten försöker lista ut hur den ska komma åt maten.

 

 

 

 

 

 

 

Ha det bra / Lena och Micke