2018-01-26 Chile – Valdivia

Ja, då var det ett nytt år igen, det fjärde sedan vi lämnade Wasahamnen 2014, åren går ….

Fortsatte i mitten av december med att montera det nybyggda  bogsprötet eller peket om man så vill. Jag är nöjd med resultatet.

Bogsprötet på plats

Fortsatte sedan med satt ta ut vår 120 liters rostfria toalettank. Den var monterad mitt i ett lastutrymme med mycket luft runtomkring. Byggde sedan en ny i glasfiber. Den är bara på 55 liter och ”skräddarsydd” efter utrymmet där den monteras. Resultatet blev att vi fick ett extra lastutrymme på ca 170 liter.

Nya toalettanken på plats

Så blev det julafton. Denna firade vi hos oss tillsammans med vänner från Norge, Österrike och Tyskland. Åt först peruansk Ceviche och sedan norska köttbullar, svensk Jansons frestelse och tyska revbensspjäll.

Nyår firades under lugna former i vår marina med ett litet BBQ. Firade in nyåret enligt svensk tid, så vi behövde inte vara vakna så länge.

BBQ nyårsafton. Remi ,Ignacio, Nick och Gean
Blivande bröllopsparet Zoe och Gean, Nick, pappa till Zoe osså Lena i förgrunden
Äldsta och yngsta, Heinz och Florian, på nyårsaftons BBQ
Zoe röker vattenpipa. Smakade bra.

Det var tur att nyår blev en lugn tillställning så att vi var utvilade 3 januari när våra engelska kompisar på s/y Mollymawk ställde  till med bröllop. Det var dottern Zoe som äktade brasilianaren Gean. Enkel ceremoni hos borgmästaren, men sedan följde ett härligt party. Pappa Nick hade besökt ett av Valdivias många lokala bryggerier och köpt en 50 liters tunna med fantastiskt god öl. Vi var inte så många på festen, så vi undrade vad han skulle göra med all öl sedan. Men, det var inga problem, han skulle tappa upp det på dunk. Tiden gick fort ock klockan var över 5 på morgonen innan vi var hemma i båten. Dagen efter visade det sig bara vara 8 liter öl kvar, så vi hade jobbat på bra under natten.

En vecka senare var det dags att lyfta upp vår båt ur vattnet. P g a vår ganska djupa köl på 2,6 meter, kunde inte travelliften få upp hela båten över kanten, utan kölen och allt framför blev hängande över vattnet.

Hängande i Travel liften, med bara aktern över land

Tog ur propelleraxeln och bytte cutles-lagret samt tillverkade ett nytt nedre roderaxel lager. Monterade nya anoder och det nytillverkade rodret. Efter en vecka åkte vi tillbaka ner i vattnet. Provkörning av det nya rodret gick mycket bra, inga vibrationer och nästan helt perfekt balans, även vid full fart på maskin, d v s kring 9 knop.

Båt utan roder, axel och propeller
Nytt cutless lager på plats
Och så var allt på plats

Sista större projektet som återstod var att byta ut taket i hela förpiken. Lena och jag hjälptes åt och efter drygt två heldagar var det nya taket på plats.

Beställde i oktober en högtryckskompressor från Europa. Denna ska vi ha för att kunna fylla våra egna dykluftstuber med upp till 300 Bar. Valde sjöfrakt för att hålla nere kostnaden. Tog ganska lång tid innan den en solig dag stod utanför båten nere på bryggan. Omständliga procedurer för att komma genom tullen i Chile, måste hyras en speciell agent som löser klarering och intern leverans inom Chile. Det var tur att vi handlade kompressorn till väldigt bra pris eftersom fraktkostnader, skatter och agenter drog i väg rejält. Det mindre  skojiga var att kompressorn inte fungerade. Andra stegets topplock blåste en o-ring efter några minuters körning. Inte kul. Har nu en dialog med tillverkaren om vad som  är felet. Jag tror att en ventil i topplocket är trasig och måste bytas. Vi får se hur detta löser sig.

Nya dykluft kompressorn

Våra pass går ut om 1 år och fyra månader. Inte smart att segla till Franska Polynesien med dessa, eftersom det måste vara mer än sex månader kvar av giltighetstiden i dessa länder. Närmaste svenska ambassad ligger i Santiago, nästa ligger i Canberra Australien, så vi bestämde oss för Santiago. Vi tog nattbussen upp i onsdags, beställde pass och tog nattbussen hem i torsdags. Åkte ”Salon Cama” vilket motsvarar ungefär flygets ”business class”, så man sover ganska gott i säten som är breda och nästan horisontella i liggläge.

Detta har medfört att avseglingen mot Franska Polynesien blivit försenad några veckor, eftersom vi måste tillbaka till Santiago om tidigast två veckor för att hämta passen. Tyvärr måste vi nog nu också till Argentina en sväng för att förlänga vårt tremånaders visum för Chile. Mycket att hålla koll på hela tiden.

Kommande vecka ska vi börja fylla upp båten med basvaror, så att vi slipper handla dessa i Polynesien.

En grannbåt från Tyskland utlöste sin livflotte för att kolla funktionen. Funkade fint trots att det var 13 år sedan ompackning.

Ha det bra / Lena och Micke