2016-05-30 Mera Sao Paulo

Under våra första dygn här i Sao Paulo uppfattade vi att boende här har en väldigt liberal syn på könsrollerna. Vi har sett en härlig blandning av olika klädstilar och hur alla verkar väldigt realaxade. Härligt att det finns sådana frigjorda städer har vi sagt till oss själva.

Nu fick allt en förklaring igår, det är nämligen pågående LGBT Pride Parade i Sao Paulo. Detta är då världens största Pride event, med 4 miljoner deltagare och själva paraden är 4,2 km lång. Inte så konstigt att vi tyckte det var lite extra LGBT drag i SP.

Har idag varit i Ibirapuera, en jättepark mitt i SP. Går närmast likställa med Central Park i NY. Massor av joggare, rollerblades och flanörer. Har sedan åkte Metro, vilket var en väldigt positiv upplevelse. Mycket fräscha vagnar och stationer. Spåren ligger så bra och vagnarna körs så mjukt så man behöver knappt hålla i sig. Kostar dessutom bara 9 kr.

Metropolitan Transport Network är väl utbyggt och problem med ordning på kvällstid löser man genom att Metropolitan stänger kl 2000. Trots den korta öppettiden rullar vagnarna i SP 66 000 km under en dag, alltså 1,5 jordvarv, rätt imponerande.

Ha det bra / Lena och Micke

 

2016-05-29 Brasilien – Sao Paulo

Åter efter bilresan blev det en lugn vecka liggande på boj i Colonia. Fixade lite underhåll på båten samt tog kontakt med en firma i Colonia som importerar marina produkter. Vi har länge pratat om att införskaffa en ny autopilot, eftersom den gamla inte alltid känns helt stabil, men eftersom den kostar kring 55 tusen i Sverige får man vara lite eftertänksam.  Priset direkt från USA är ca 30% billigare, men då tillkommer frakt- och agentkosnader för införsel i Uruguay, vilka visat sig vara rätt höga.

Nu visade det sig att firman ServicioNauticos i Colonia bara skulle ha 5% mer än billigaste nätbutiken i USA! Detta inkluderat alla extrakostnader. Fantastiskt bra offert, så nu har vi beställt ny autopilot, Raymarine EVA 400 Sail, som har betydligt högre verkningsgrad än den gamla. Samtidigt är det bra att ha den gamla i reserv. Nu återstår bara att se att vi verkligen får prylarna levererade.

Seglade österut för någon vecka sedan tillbaka till Juan Lacaze, byn där vi tillbringade jul och nyår. Har där förberett båten för 6 veckors vintervila respektive katten för boende på landbacken hos en kompis familj. Kändes lite vemodigt att släcka och låsa för att lämna hemmet för så lång tid. Lena ska dessutom vara ytterligare 3 veckor uppe i Luleå.

Uppstigning 0350, buss till Montevideo flygplats, flyg med brasilianska bolaget GOL till Sao Paulo och buss och taxi in till hotellet i stadsdelen Paulista. Middag på kvarterskrogen och sedan dags för sängen efter en jobbig resdag.

Häftig upplevelse Sao Paulo, södra halvklotet största stad, med många intryck efter en dags promenad i Paulista och stadsdelen Republica (downtown). Det verkar inte vara någon ordning på könsrollerna här. Vi verkar bo i stadsdelen där grabbarna föredrar grabbar. Idag på ett marknadsområde i en helt annan stadsdel var det tre trevliga tjejer som visade ett visst intresse för mig, (tillhör inte vanligheterna) dock såg även jag att en ev dem framstod som lätt manhaftig och med väldigt mörk röst. Men de andra två verkade helt okej och den sötaste verkade verkligen gilla mig. Lena höll dock på att garva ihjäl sig eftersom hon insett att alla tre var karlar. Tur att man är gift.

Fortsätter att uppleva Sao Paulo några dagar till innan vi flyger till Sverige där vi ska omgås med barnbarnen, barnen, föräldrar och vänner en tid framåt. Även fixa det gamla vanliga med läkare, mediciner, tandläkare, optiker, båtprylar m m.

Sao Paulo med vy från hotellrummet
Sao Paulo med vy från hotellrummet

Ha det bra / Lena och Micke

2016-05-13 Uruguay – Bilresa

Hamtade ut hyrbilen av en superserios uthyrare. Han fotograferade bilen ute och inne ur alla tankbara vinklar. Det fanns ett pyttelitet stenskott pa frontrutan. Det var sa litet att han fick halla fingret vid skadan for att det skulle synas nar han fotade.

Akte till hamnen och lastade bilen nastan full med klader, kattburar, kattoaletter och en hel del bra och ha prylar. Kom ivag fore lunch och forsta strackan gick till Juan Lacaze, byn dar vi legat tidigare i over tva manader med baten. Varfor? Jo, har finns en bank dar man kan ta ut kontanter direkt fran kassan. Ingen annan bank tillater detta, utan hanvisar till deras ”bankomater”. Det trista med automaten ar att de tar 100 pesos i avgift, samt att vi betalar 35  SEK till banken i Sverige. Inte sa farligt kan tyckas, men eftersom det bara tillats att ta ut 3000 pesos per gang, blir dessa avgifter ratt sa hoga raknat i %. Inne pa banken betalas bara 35 SEK / uttag och det ar inga problem att ta ut 20 000 pesos.

Vi passade ocksa pa att fika hos vara hollandska vanner pa baten Dobhe. Sedan bar det ivag langs fina vagar i nordlig riktning till staden Mercedes, som ar den mest valbargade staden i Uruguay. Tog in pa ett hotell mitt i centrum. Kvallspromenad och sedan middag pa en av fa oppna matstallen.

Fortsatte nasta formiddag norrut upp mot staden Salto, som ar Uruguays nast storsta efter Montevideo. Dar hade vi forbokat ett boende via internet. Det blev i en liten by 8 km utanfor Salto som ar kand for sina varma kallor. Det var alltsa en riktig kurort vi hamnat pa. Boendet har var en riktig fulltraff, med en liten fullutrustad lagenhet pa nedre plan och ett sovloft pa ovre plan. Vi trivdes sa bra har att vi beslutade att stanna ytterligare en natt. Pa kvallarna sprang det omkring en massa pensionarer pa byn i bara morgonrock. De var da pa vag fran nagon varm pool.

Besokte sjosystemet eller dammagasinet Salto Grande, som ar en uppdamning infor den stora kraftstationen. Besokte ocksa kraftstationen som  bestod av 14 turbiner. Den levererar lika mycket energi som vara tre storsta svenska vattenkraftverk levererar tillsammans.

Staden Salto hade en trevlig huvudgata i centrum, men i ovrigt var det inte sa mycket att se. Med svenska matt skulle allt utanfor huvudgatan klassas som slumomraden. Klart mycket fattigare region an Mercedes.

Fortsatt sedan i ostlig riktning mot staden Melo. Avstanden ar ratt stora trots att landet ar litet. Denna dag blev det runt 500 km bilakande. Vagarna har blivit klart samre efter att vi lamnat Mercedes. Dock i varierande kvalite, vissa bitar riktigt skapliga, medan andra delar kraver full koncentration och ibland med farter ner mot 30 km/h. Det ar glest mellan bilarna och lastbilarna har i inlandet. Ungefar samma intensitet som vagen mellan Jokkmokk och Gallivare. Det ar sa glest sa att nastan alla man moter halsar glatt med en vinkning. Aven langtradarchaffisarna halsar. Langtradare ar det gott om, de fraktar oftast timmer fran den snabbvaxande energiskogen, eller vete fran falten eller boskap. Halften av alla tunga dragare ar Scania, den andra halvan delas mellan Volvo, Mercedes, WW och Ford.

Lastbilarna som fraktar sad, tappar en hel del dar vagarna ar guppiga. Darfor sitter det ofta enorma mangder faglar pa vissa vagpartier och ater av den tappade lasten. Det kan sitta 200 grona pappegojor tillsammans med 200 svarta kajor och ata. Det ser skojigt och fargglatt ut nar man kommer farande med bilen och alla dessa lyfter sammtidigt.

Val framme i staden Melo konstaterades att den ocksa verkar fattig. Hittade efter lite letande en Pousada en bit utanfor centrum. Gick ut for att ata middag, vilket ar ett litet problem for oss, da vi ar vana att ata vid 17 – 18 tiden. Restaurangena oppnar dock inte koken fore 20 tiden, sa ofta ar vi jattehungriga innan vi far in middag. Nu hittade vi ett riktigt bra stalle, somm oppnat redan vid 19 tiden. Fick in menyn och konstaterade att det var ungefar halva priset mot vad vi ar vana vid. Vi fick in maten och det var bland det basta grillade vi atit i Uruguay. Som ett exempel kan namnas att en halvliter husets vin kostade 12 SEK och det var dessutom klart drickbart.

Nasta dag bar det ivag ytterligare osterut ner mot atlantkusten. Vi akte till gransen mot Brasilien och gransstaden Chuy. En slags taxfree zon med en stor affarsgata ”Avenida Brazil” som utgjorde grans mellan Uruguay och Brasilien. Marklig upplevelse att bara ga over gatan sa handlade man plotsligt med brasilianska Real. Vi passade pa att kopa sadant som vi saknade i Uruguay. T ex motoroljan till batmotorn och elverket ar ganska dyr i Argentina och Uruguay, medan samma olja i Brasilien (15w/40 Diesel Super Turbo) kostar mindre an halften, 23 SEK / liter.  Det blev 20 liter motorolja och 2 liter tvataktsolja.

Nar man lamnar Chuy finns bara tva vagar ut mot Uruguay och efter nagon km finns tullstationen. Stora skyltar fore tullen talade om att ingen ”flora eller fauna” far foras in fran Brasilien. Jaha, naturligtvis blev vi invinkade och ombedda att oppna bagageluckan. Luckan oppnades och tjanstemannen rotade runt lite bland vara prylar. Vem star da helt plotsligt pa hatthyllan och tittar pa, jo katten. Skit ocksa, detta kan bli lite problematiskt. Nej, antingen hade tullgubben dalig syn eller ocksa ville han fortsatta dagen i lugn och ro. Det var bara att aka vidare.

Farden gick nu soderut ner langs kusten, forbi de stallen vi besokt med baten for ett halvar sedan. I Punta Del Este stannade vi for natten. Fortsatte nasta dag kusten ner. Passerade genom Montevideo och vidare ner till Juan Lacaze dar vi blev bjudna pa middag ombord pa Dubhe.

Fortsatte sista biten tillbaka till Colonia i morker. Vi har under var resa som totalt blev 2000 km, alldrig tidigare nagonstans sett sa manga overkorda hundar och katter. Har inte raknat, men troligen uppemot 100 hundar och 50 katter. Hur gar detta till med sa lite trafik? Ja ett av svaren ar att nar morkret faller okar bilarna farten, vissa borjar kora som idioter och da torskar hundar och katter. Precis fore Colonia sprang en stor chaferhund ut framfor var bil. Som tur var lag vi i 80 km/h, hade vi legat i 140 hade hunden varit dod.

Ut med alla prylar till baten och sedan sa skont att fa krypa ner i sin egen sang. Inte minst katten tyckte det var fint att vara hemma. Nasta morgon skulle bilen aterlamnas till den superseriose uthyraren. Tankade fullt och med en viss nervositet gick vi tillsammans ut for att besikta bilen. Inga problem, han var sa nojd sa. Rev utan att blinka sonder den depositions voutcher pa 1000 US$ som vi lamnat nar vi kvitterade ut bilen.

Nu ska vi ta det lungt nagon vecka har i Colonia, innan vi flyttar baten till Juan Lacaze, for ca tva manaders vinterhamn.

Katten spanar in landskapet som passerar
Katten spanar in landskapet som passerar
Fin vag i Uruguay
Fin vag i Uruguay

2016-05-11 Uruguay - Bilresa 004

Checkat in pa forsta hotellet
Checkat in pa forsta hotellet
Snabbvaxande energiskog
Snabbvaxande energiskog
Rakstracka finns det manga
Rakstracka finns det manga
Hostfarger i Uruguay
Hostfarger i Uruguay
Basta boendet utanfor Salto
Basta boendet utanfor Salto

2016-05-11 Uruguay - Bilresa 015

Sovloft
Sovloft
Lunchrast i naturen
Lunchrast i naturen
Salto
Salto
Enorma ytor i det oppna landskapet
Enorma ytor i det oppna landskapet
Mote med lastbil pa sandvag
Mote med lastbil pa sandvag
Utsiktspunkt, men laga moln denna dag
Utsiktspunkt, men laga moln denna dag
Korna har det bra med gras och vatten
Korna har det bra med gras och vatten
Gransgata mot Brasilien
Gransgata mot Brasilien
Hoger Brasilien, vanster sida Uruguay
Hoger Brasilien, vanster sida Uruguay
Nere vid kusten igen
Nere vid kusten igen
"Piplarsson", fyra hastar drar, familj pa 4 pers
”Piplarsson”, fyra hastar drar, familj pa 4 pers

Ha det bra / Lena och Micke