2016-02-16 Uruguay – Sacramento del Colonia

Vecka efter vecka har jag tänkt starta båtmotorn.  Brukar normalt starta en gång i veckan. Men nu har det ju varit fullt upp med julstök , nytt år, resor m m, så motorn har inte fått någon motion. Förra veckan blev det då dags för start. Klonk och sedan stendöd. Batteriet nej, startmotor nej, går motorn dra runt för hand, nej. För att göra en kort historia, så hade på sista motorkörningen vakumventilen täpts igen. Den mynnar med luftningsslangen ner i ljuddämpare och för låga varv under lång tid, hade resulterat i sot som täpt igen luftslangen. Resultatet blev då att när motorn slogs av för åtta veckor sedan, sögs sjövatten in bakvägen genom 3 ans avgasventil. När jag sedan försökte starta motorn var det fullt med vatten i förbränningsrummet och då tar det tvärstopp. Efter att ha lossnat alla fyra spridare och fått ut vattnet, gick ändå inte motorn runt. Vad kunde ha hänt? Ventil krökt? Stötstång krökt? Vevstake av? Nä, inget hade hänt. Efter att ha tömt en halv burk 5/56 i förbränningsrummet börjar motorn sakta gå att snurra runt. Så efter mera 5/56 och oljebyte var det bara att starta. Mera oljebyte och sedan var allt bra. Numera ingår att var 200 de timme kontrollera vakumventilens funktion. Sen kan vi förmodligen vara väldigt glada för att det är sötvatten i Rio dela Plata, tror inte det hade funkat om det kommit in saltvatten som fått stå i åtta veckor.

Efter att ha firat holländske Kees jämna födelsedag, la vi loss och seglade till Sacramento del Colonia. En härlig liten kulturstad i Uruguay. En gammal stadsdel fullt med turistfällor, men också en modernare del med färre turister.

Idag har vi tagit snabbfärjan till Argentina och Buenos Aires. 35 knop och 75 minuter. Bor på hotell i downtown, med en klar känsla av storstadsatmosfär.

Imorgon kommer vår efterlängtade Lisa med hela familjen, Jens, Aaron och Edvin. Då tar vi färjan tillbaka till Colonia och flyttar in alla sex på lilla Fortune Light, för tre veckors samvaro.

Ha det bra / Lena och Micke