2015-08-15 Brasilien – Rio de Janeiro

Blev kvar ytterligare en vecka i Arraial do Cabo. Konstiga fåglar simmade runt båten en dag, det visade sig vid närmare granskning vara pingviner. Dessa förirrar sig långt norrut av någon för oss okänd anledning och många av dem dör av antingen för varmt vatten eller brist på sötvatten. Vi hittade på morgonpromenaden flera döda pingviner på stranden, sorgligt.

Fick en fin segling till Rio de Janeiro. Halvvägs mötte vi två enorma knölvalar på endast 40 meters avstånd. Ganska läskigt men väldigt mäktigt när så stora djur kommer upp och andas så nära båten. Senare såg vi på avstånd hur de hoppade och slog med stjärtfenorna.

Ankrade centralt i Rio alldeles nedanför ”sockertoppen”, med en mindre sandstrand, Praia Urca, alldeles invid. Härifrån kan vi ta bussen till antingen centrala delar av Rio eller åt andra hållet till Copacabana eller Ipanema beach. Vi trivs väldigt fint efter två veckor i Rio och har svårt att komma på någon annan stad vi besökt som har så mycket att bidra med som Rio. Ta bara t ex bussförbindelserna som är helt fantastiska med tusentals bussar och en buss var 5:e minut på varje linje. Sedan kostar det bara 9 sek per resa både på buss  och metro. Sedan har vi alla vänliga människor, som är otroligt hjälpsamma och mån om att vi trivs och det spelar ingen roll om det är rik eller fattig, 99 av 100 är vänliga. På söndagar är det otroligt många ute på stränderna och det är full aktivitet med bollspel och yoga eller balansgång på spännband. Man stänger t o m av den centrala motorvägen hela söndag så att man kan cykla, jogga, åka skatebord eller rollerblades på 6 filig väg längs Rios kust.

Nu har vi tillfälligt lämnat Rio och gått över Rio bay till Nitoroi, för att där gå in i marina och ordna med lite båtunderhåll. Tvätta båten och tvätta kläder har stått på agendan i två dagar. Tretton tvättmaskiner har det blivit och polerande av allt rostfritt på båten. Men vi räknade efter och konstaterade att det har förflutit 155 dygn sedan vi senast låg i en marina, vilket inneburit att vi antingen seglat eller legat på ankar under denna tid.

Har mött en del svenska OS-jolleseglare som är här för att träna inför OS. Kommande vecka är det för-OS, så då ska vi försöka ta oss ut i bayen och heja på de svenska hoppen.

Har nu fått plats att lämna både båten och katten på när vi flyger till Sverige i början av september. Båten hamnar centralt i Rio på Rio Yacht Club och katten på katthotell en timmes resa väster om Rio.

Ha det bra / Lena och Micke

En liten pingvin som simmar förbi båten
En liten pingvin som simmar förbi båten
Katten spanar in när tvättmaskinen snurrar
Katten spanar in när tvättmaskinen snurrar