2016-09-12 Uruguay – Piriapolis

Blev klar med tandlakaren men da kom det ett rejalt ovader istallet sa vi blev kvar nagon extra vecka i Juan Lacaze. Lamnade JL pa formiddagen for att segla 120 NM osterut till Piriapolis.  Normalt undviker vi att segla over natten i dessa grunda vatten for att det ar mycket skrap i vattnet, fiskebatar med usla lanternor och ett och annat fiskenat. Fiskenaten ar normalt utmarkta med en dunk eller flagga i varje anda och man har ju ratt otur om man i morkret rakar traffa pa en flagga och trassla in linorna i propellern. Kor man mellan flaggorna, d v s passerar over natet ar det inga problem for att natet normalt ligger tillrackligt djupt.  Precis innan morkret kom

Lena alskar att fota solnedgangar. Har ar en fran havet.
Lena alskar att fota solnedgangar. Har ar en fran havet.

upptackte vi med viss forskrackelse att vissa av naten var s k flytgarn som hanger pa ytan i sma flytkorkar var tredje meter. Kandes inte helt okey att dundra pa ut i morkret under sadana omstandigheter.

 

 

 

Ingen vind de fortsta 10 timmarna. Nar morkret kom, kom ocksa lite vid sa vi seglade pa ett tag med 130 m2 segel i makliga 4-5 knop.

Mitt i natten, kolmorkt ute, sitter och glor pa radarn efter mindre fiskebatar.
Mitt i natten, kolmorkt ute, sitter och glor pa radarn efter mindre fiskebatar.

Eterhand sa okade vinden och vi borjade ta in segel. Efter ett par timmar gick vi pa bara storen. Farten var for hog, vi skulle komma till Piriapolis i nattmorker i denna fart. Rullade succesivt in storen till bara ca 15 m2 aterstod. Trots detta minisegel gick vi pa med mellan 5 – 6 knop. Kom fram precis nar det ljusnade och utan att ha fastnat i nagot nat.

Ligger pa en bra plats uppbackad mot brygga, sa det kanns lite som att vara tillbaka i Europa. Varen ar nu pa vag och det ar rejalt varmt vissa dagar. I hamnen finns en koloni med sjolejon. Hela familjer som simmar omkring runt batarna. Tyvarr nojer de sig inte med att simma, de kryper upp pa motorbatarnas badbryggor och sover eller solar. Man ska inte heller bli overraskad om man hitar ett 300 kg

Mamma med dotter pa badbryggan. Nar aven farsan hoppar upp ligger badbryggan valdigt lagt.
Mamma med dotter pa badbryggan. Nar aven farsan hoppar upp ligger badbryggan valdigt lagt.

sjolejon liggande i gummibaten. Varan tyska granne har en PVC jolle som en bamse antrade varpa jollen vattenfyldes. Sjolejonet struntade i det och lag helt lungt kvar i den vattefyllda jollen som knappt syntes under monstret.

 

 

 

Imorgon natt vantar vi pa hard vind, 60 knop eller ca 30 m/s. Oturligt nog blev det sa illa att jag flyger till Sverige imorgon em, sa Lena far sjalv hantera baten under stormen.

Nar jag kommer ater i slutet av september ska baten upp pa land for tva veckors underhallsarbeten.

Ha det bra / Lena och Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *