2015-10-21 Brasilien – Sao Fransisco do Sul

Andra kvällen i Bertoiga kom en snabbgående motorbåt körande i full fart mot oss i mörkret. Båten svängde upp långsides och den trevlige föraren förklarade på portugisiska att det var farligt att ligga här, p g a ”banditos”, men att han skulle ordna säkerheten åt oss om vi slantade upp lite Real till bensin för hans utombordsmotor. Ja ja, vi gav honom motsvarande 25 SEK och han såg nöjd ut. Vi frågade om han kunde ordna ett kg färska räkor och han försvann iväg i mörkret ut bland räktrålarna. Efter 10 minuter var han tillbaka med 5 kg blandade räkor, från stora till små. Vi förklarade att vi ville ha den största modellen och bara ett kg. Han drog iväg igen och efter 10 minuter var han åter med 1,4 kg enorma räkor, faktiskt de största vi någonsin sett. Det blev en mumsig middag denna dag. 7 hekto av dessa räkor är en lagom middag för två pers, eftersom det är mindre ”spill” jämfört med normala räkor.

Efter ytterligare något dygn seglade vi 25 nm söderut till hamnstaden Santos. Detta är en av Brasiliens största in- och utskeppningshamnar. Santos är i storlek motsvarande Göteborg och 70 km in i landet ligger staden Sao Palo som är något större, ca 20 miljoner pers bor i området. Vi hade vissa problem att hitta en bra ankarplats, men efter ett dygn och fyra olika platser blev det tillslut acceptabelt.

Vi seglade iväg tidigt måndag morgon mot Sao Fransisco do Sul, som är en sträcka på 190 miles. Vinden var frisk, med ca 10 m/s från ost hela dagen och den höll i fram till 12 på natten. Vi hann en bra bit på väg eftersom vi kunde segla mellan 7 till 8 knop i denna vind. Seglingen var dock ganska stökig eftersom vi hade 2 meter dyning från syd och de nya vindvågorna från ost och samtidigt ett havsdjup på bara 20 till 35 meter, så båten hade då ett ganska oregelbundet rörelsemönter.

Vi ankrade på tisdag eftermiddag utanför hamnen och den lilla staden Sao Fransisco do Sul. En lugnt ankarplats som dessutom har bra uppkoppling mot mobilnätet, faktiskt 4G här.

Nu ska vi hissa ner dingen och ta oss iland för att se vad detta ställe kan erbjuda. Sedan väntar i eftermiddag ett kärt återseende med våra holländska vänner Suus, Kees och Balu från båten s/y Dobhe. De har väntat in oss här efter vårt Sverigebesök, men de har under några dagar varit upp och utforskat floden 10 nm inåt landet. Vi kommer nu troligen att följas sakta söderut ner mot Uruguay.

Byte av watermakerpump. Katten är alltid med när det meckas.
Byte av watermakerpump. Katten är alltid med när det meckas.
Jag i verkstaden och katten ska alltid vara med. Hon gillar verkligen detta utrymme
Jag i verkstaden och katten ska alltid vara med. Hon gillar verkligen detta utrymme
Ilha Grandes höga öar
Ilha Grandes höga öar
En lugn kväll utanför en by i Ilha Grande
En lugn kväll utanför en by i Ilha Grande
Här har man gjort allt för att få huset att smälta in i miljön, fint.
Här har man gjort allt för att få huset att smälta in i miljön, fint.
Räktrålare, modell större, ankrad i Paraty by.
Räktrålare, modell större, ankrad i Paraty by.
Paraty skärgård med höga öar, fina vikar med sandstränder.
Paraty skärgård med höga öar, fina vikar med sandstränder.
Paraty skärgård
Paraty skärgård
Biff Rydberg i sin enkelhet, serveras då och då av kockan
Biff Rydberg i sin enkelhet, serveras då och då av kockan
"Ruggiga" kvarter i Santos hamn. Allt är inte vackert.
”Ruggiga” kvarter i Santos hamn. Allt är inte vackert.
Sista ankarplatsen i Santos. Mataffären Dia% inom nära räckhåll.
Sista ankarplatsen i Santos. Mataffären Dia% inom nära räckhåll.

Ha det bra / Lena och Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *